ОРФИЧЕСКИ МИСТЕРИИ в ТРИГРАД

2 дни / 1 нощувка
Транспорт: автобус
Цена: лв.
с. Триград - тържествата "Орфически мистерии", екопътека Струилица и водопад Самодивското пръскало

Програма, цени и условия

 

 

 

ОРФИЧЕСКИ

 

 

  МИСТЕРИИ

 

 

 

в Триград

 

 

Дата на тръгване:    

       

30.07.2022 г.

 

              2 дни / 1 нощувка със закуска

 

 Цена : 

 

113  лева на човек

 

Маршрут:  

 

Трявна – Габрово – Триград  – екопътека Струилица – Габрово - Трявна

 

Тръгване:     

           

гр. ТРЯВНА   от Автогара в 05.00 ч.,  

гр. ГАБРОВО  от  Проектантска в 05.30 ч.

 

І ден ( събота )  Отпътуваме към с. Триград.

 

„Орфическите мистерии“ са едно от най-интересните събития през лятото в Родопите. Традиционно се провеждат през последната събота и неделя на юли.

 

„Орфическите мистерии“ се организират за първи път през 2003 г. и включват демонстрация на езически ритуали и обреди от различни епохи. Тази година Триград отново ще представи на своите гости магията на историята по тези земи! Паметната среща на минало и настояще.

 

Легендата свързва пещерата „Дяволското гърло“ със слизането на Орфей в ада, заедно с любимата му Евридика.

 

Според легендата най-великият музикант и омаен певец се влюбва в нимфата Евридика. Двамата се оженили, но скоро след сватбата възлюбената девойка била ухапана от отровна змия и починала. Мъката на Орфей била огромна, а към тъгата му била съпричастна цялата природа. Певецът решава да потърси своята любима в подземното царство на Хадес. Преданията в региона твърдят, че за пътешествието си музикантът поел към свещенната река Стикс именно през пещерата Дяволското гърло край Триград. Богът на подземното царство бил омаян от вълшебната арфа на Орфей и от любовта му и решил да върне двойката към света на живите. Но поставил едно условие – музикантът да не поглежда любимата си докато излязат от царството на мъртвите. Притеснението, че Евридика може да не го следва надделяло в Орфей, той се обърнал назад, а нимфата трябвало да се върне отново в света на мъртвите.

 

Ще се отправим по обяд към площада в селото,за да се насладим на родопската кабагайда, песни, танци и традиции. Тържествата се откриват с триградския обичай „Надпяване на китки“, по който се гадае. Древните са вярвали в силата на съдбата – каквато китка се падне – такъв ще е късметът на човека.

Казва се, че чрез танци древните народи са прогонвали злото в хората и около тях. С танците се омилостивява природата, защото чрез звуците и подскачането лошото изтича в земята, а пространството се пречиства от вибрациите на звука.

 

Организаторите са ни подготвили богата проглама, която ще видим. Свободно време. Нощувка.

 

ІІ ден ( неделя ) Закуска. Освобождаване на стаите.

 

Отпътуваме към град Девин, където ще посетим Екопътека Струилица и водопад Самодивското пръскало. Ще се насладим на много красиви гледки и впечатления.

Екопътека Струилица започва на около 3 километра западно от центъра на Девин, до комплекс Струилица, с два открити минерални басейна и заведение за хранене. Общата дължина на маршрута е около 4-5 километра, което отнема около 2-3 часа в зависимост от темпото на ходене. Екопътеката преминава през местностите Струилица, Калето и Лъката, затова някои източници я именуват като пътека Струилица-Калето-Лъката.

 

Нашето посещение ще е част от марширута на пътеката до местността Лъката и водопад Самодивско пръскало.

Отправейки се от местностите Струилица до Лъката по пътеката, където марширутът е лек и приятен за ходене. Тя е много живописна, защото се точи покрай реката, минава от единия на другия й бряг по дървени мостчета и най-интересното – река Девинска в тази част е прокопала тесен и много красив каньон.

Връщайки се към начална точка с тези, който не са се изморили, ще се отправим към водопада, където има малко изкачване. Останалите се предвижват към комплекса - паркинга, изчаквайки и останалата групата. Водопадът е много красив, особено през пролетта когато е много пълноводен. Водите му падат от високо, пръскат се на много струи. Гледката е вълшебна. Самодивското пръскало е най-високият водопад в Родопите. Водите му падат на два пада с обща височина от 70 метра.

 

Отпътуване за гр.Трявна – около 15.00 часа. Пристигане - ориентировъчно в 21,00 часа.

 

Цената включва:

 

- транспорт с лицензиран туристически автобус или бус,

- туристическа застраховка,

- туристически данък,

- 1 нощувка с 1 закуска в хижа "Триградски скали",

- всички пътни такси и паркинги,

- представител на фирмата организатор през цялото време.

 

 

Цената не включва:

 

-  разходи от личен характер,

-  входни такси за туристически обекти  :

            *  пещера  Дяволско гърло /възрастни и пенсионери – 6,00 лв.; ученици - 3,00 лв. /;   

-  ползване на седалка  /предно място от № 5 до № 8 – 6 лв. /

- Горивна такса, ако има такава, която се обявява 20 дни преди отпътуването

 

Всеки турист може да избере, кои от обектите желае да посети. Обекти за който не са опоменати входни такси са със свободен достъп към момента.

 

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНИЯ :

 

Внася се авансово 50 лв на човек при записване, доплащане до пълната сума - до  15 дни преди датата на отпътуване.

Настаняването е в стаи по трима със санитарен възел.

Цена за дете до 12 год. настанено с двама плащащи в стая  – минус 5,00 лв.   

Посочената цена е за пътуващи минимум 30 човека. При пътуващи от 29 до 20 човека, цената се завишава с 15 лв. Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой: пет дни преди датата на отпътуване.

 

Такса  прекратяване:

     - ако прекратяването е до 30 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на хотела)

     - ако прекратяването е до 20 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на организираното пътуване в лева

     - ако прекратяването е до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;

     - ако прекратяването е до 10 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

 

Важно:

 

1. Препоръчително е носене на стабилни обувки /туристически или маратонки/, раница, връхна дреха за посещение на пещерите и пътеката. Температурата в пещерите е около 6 - 8 °С 

2. При мъгла или влошаване на метеорологичните условия водачът има право еднолично да промени програмата, от съображения за сигурност за участниците.

3. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания. Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

4. Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при посещенията се заплащат актуалните към момента входни такси.

5. Изискват се документ за самоличност при ползване на намаление.

6. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

7. Цената на екскурзията може да се промени, при драстично увеличение на цената на горивата и хотелското настаняване .

 

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка за приятно прекарване!

 

Сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" съгласно ЗТ със ЗД "EUROINS" АД бул."Христофор Колумб" № 43

 

 За информация, справки и записване в офисите :

 

гр. Трявна,ул. Стара планина 2а/Автогара /, офис ул.Ангел Кънчев 126 / до ОББ /

гр. Габрово, ул. Брянска 34 /кръговото на консултативна поликлиникака/

                                                                                                                       

GSM 0878 418 007                                                         GSM 0897 915 602

 

Facebook: Алекс Турс ( туристическа агенция)                                                           http://aleks-tours.com/  

Екскурзии

Нашите предложения за вас!

България

България

България

Разгледай

Турция

Турция

Турция

Разгледай

Европа

Европа

Европа

Разгледай

Екзотични

Екзотични

Екзотични

Разгледай