МЕТЕОРА

02.11.2023 г.
3 дни 2 нощувки
Транспорт: автобус
Цена: 350 лв.
Бялата кула в Солун, Манастир "Св.Св. Кирил и Методий", манастирски Комплекс на МЕТЕОРА, фантастичните водопади в ЕДЕСА, падащи в един зелен рай

Програма, цени и условия

 

 

 

МЕТЕОРА

 

ГЪРЦИЯ

 

 

Дата на тръгване:  

 

02.11.2023 г.

 

 

3 дни / 2 нощувки

 

 

ВКЛЮЧЕНО в ЦЕНАТА:

2 нощувки, 2 закуски, 1 вечеря, 1 традиционна гръцка вечер с вечеря и жива музика

 

 

Цена :  

 

350 лева на човек

 

Маршрут: 

Трявна – Габрово – Солун – Каламбака – Метеора и обр.

 

Тръгване:

гр. ТРЯВНА   от Автогара  в  23.00 ч. на 02.11.2023,  

гр. ГАБРОВО  от  Театъра  в  23.30 ч. на 02.11.2023

 

 

І ден ( четвъртък 02.11.2023 )   Отпътуване от съответния градГКПП Кулата – към първата ни спиркта - Солун.

СОЛУН. Солун ( Thessaloniki) е град с много богата история. Настоящето му също е пълно с живот и енергия. Той е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Основан е от приемника на Александър Велики Касандър през 315 г. пр.н.е. Назовава го с името на жена си Тесалоника, която е сестра на Александър Македонски. В превод името звучи като "победа над тесалийците".

Спираме на паркинг до БЯЛАТА КУЛА – символът на града. Свободно време с възможност по желание за поклонение в храм „Св. Димитър“ и мощите на светеца, или църквата "Св. Кирил и Методий", разходка по крайбрежния булевард „Никис“.

Като бонус за групата се отправяме към Едеса, която се намира на река Водас, точно в края на безкрайната селскостопанска равнина, която започва от Солун и стига до Едеса. Смята се за едно от най-красивите места в страната със своите водопади, паркове, мостове, цъфтящи поляни и пищни зелени одежди.  Ако сте свикнали да мислите за Гърция със спомена за морски вълни, солен вкус и усещането за вятър върху гореща кожа, трябва да знаете, че тя има и други лица. Не по-малко красиви, не по-малко примамливи, но различни. Едно от тези лица е Едеса – зелената и синята, тази, която пее с грохота на падаща вода, прохладната и прекрасната. Някога името на града е било Воден или Водин заради богатството си от вода, водопади и зеленина. Свободно време за разходка във фантастичната еферия от водни пръски, зеленина и красиви водопади.

Продължаваме към Каламбака. Посещение на „Зиндрос“, ателие-базар за изработка на византийски икони. Беседа на български език за начина на работа и видовите техники прилагани в иконопистта. 

Настаняване и вечеря в ресторанта на хотела. Свободно време за вечерна разходка в подножието на феерично осветените величествени скали на Метеора. Нощувка.

 

ІІ ден ( събота 04.11.2023 )  Закуска в хотела. Ще се запознаем с манастирския комплекс Метеора. Той включва 9 запазени манастира, 6 от които са действащи. Построени са на върховете на труднодостъпни високи скали, наподобяващи на каменни стълбове. Те се извисяват високо в небето на 400 метра над Тесалийската равнина. Отворени за посетители са шест манастира. Често за Метеора казват, че е осмото чудо на света. Манастирският комплекс, възникал през X век, е действащ без прекъсване и до сега. Метеорът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Има много теории за геоложкия произход на тези каменни образувания. Най-вероятно преди около 60 милиона години, по време на терциера равнината е била дъно на обширно езеро, оградено с планини. Много планински потоци са се вливали в езерото и са отлагали наносен материал по склоновете му. След гигантски катаклизъм водите на езерото са се оттекли в морето. Планинските потоци са отмили по-меките седименти и са формирали скалните образувания на Метеора. Действително, на пръв поглед монолитните скални формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери. Така в резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди се образуват масивните, сякаш застинали във въздуха каменни стълбове, от които се получава името Метеора (на гръцки: μετέωρα - в превод „висящи във въздуха“).

Започваме с панорамна обиколка на Каламбака и селцето Кастраки. В този ден ще се насладим на неземната красота на манастирския комплекс, кото ще посетим два от най-значимите манастира. Връщане в хотела. Време за релакс. Гръцка вечер с жива музика в местна таверна. Нощувка.

 

ІІІ ден ( неделя 05.11.2023 )  Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване към България.

По обратния път ще спрем в долината Темпи. Тя е стратегически проход между планините Киссавос /Осса/ и Олимп, свързващ Тесалия с Македония.

Дължината му е 10 километра. В най-тясната си част достига 25 метра, а извисяващите се скални отвеси са с височина до 500 метра. Реката Пинеос, шосе и железопътна линия преминават през долината Темпи.

Спираме при църквата „Агия Параскеви“, постраена през 1921 година с дарения от железничарите от област Лариса. Повод за строежа е спасеният по чудо от огромна падаща скали преминаващ влак. Считало се е, че спасението е следствие от намеса на светицата. В началото на прохода блика изворът на Афродита, а при изхода на север се намира изворът на нимфата Дафни. Темпи е неразривно свързан с древногръцката митология, бог Аполон, нимфата Дафни и свещеното лаврово дърво – от чиито клонки се изплитат олимпийските венци, увенчаващи главата на победителя.

С необходимите спирания за почивка продължаваме към ГКПП Кулата и  България. Пристигане в България късно през нощта.

 

 

Цената включва:

 

- транспорт с лицензиран за международни превози автобус,

- туристическа застраховка „ Помощ при пътуване в чужбина ” до 64 г.

- екскурзоводско обслужване през цялото време,

- панорамна обиколка на Каламбака,

- целодневна екскурзия до Феномена Метеора,

- 2 нощувки в хотел 2*/ 3 в Каламбака

- 2 закуски,

- 1 вечеря в хотела,

- 1 гръцка традиционна вечеря с жива музика

- туристическа такса престой в Гърция

- всички митнически и пътни такси и паркинг,

- представител на фирмата организатор през цялото време,

 

 

Цената не включва, заплаща се по-желание :

 

-  разходи от личен характер,

-  входни такси на туристически обекти посещавани по марширута :

    *  Вход за манастирите на Метеора    –  около 3,0  евро за един манастир;

-  туристическа застраховка „ Помощ при пътуване в чужбина ”

над 65 г. вкл. към основния пакет се доплаща 6 лв.

-  ползване на седалка  /предно място от № 5 до № 1212 лв. /

-  ползване на двойна седалка от турист   – 100 лв.

-  Застраховка „Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14, от Закона за туризъм.

 

 

 УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНИЯ :

 

Внася се авансово 100 лв при записване,  доплащане до пълната сума - до 06.10.2023 г. 

Настаняването е в стаи с 2 легла или спалня и 3 легла.

За самостоятелна стая се доплаща 100 лв.            

Посочената цена е за пътуващи минимум 40 човека. При пътуващи от 33 до 40 човека, цената се завишава с 30 лв. Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой: пет дни преди датата на отпътуване.

 

 

Необходими документи:

Валидни лична карта или задграничен паспорт минимум 6 месеца след датата на връщане.

За деца до 18 г. е необходимо да притежават международен паспорт или лична карта и:

Пътуващи без родители или с 1 родител е необходимо нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/.

При разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане/оригинал и 2 копия/.

 

Важно:

* Препоръчително е носене на стабилни и удобни обувки пешеходните турове. Програмата не е подходяща за хора с двигателни проблеми.

* Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при посещенията се заплащат актуалните към момента входни такси.

* При посещение на манастир в Метеора жените трябва да разполагат с дълга пола /дори върху панталона / или шал.

* Изискват се документ за самоличност и ТЕЛК при ползване на намаление.

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

* Цената на екскурзията може да се промени, при драстично увеличение на цената на горивата и хотелското настаняване .

* Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до Гърция, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини.

* Неявяването в точният час на тръгване и на определените срещи по време на програмата се счита за отказ от пътуване и туроператорът не носи отговорност и не възстановява вече заплатените суми.

 

Такса  прекратяване:

     - ако прекратяването е до 45 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на хотела)

     - ако прекратяването е до 35 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на организираното пътуване в лева

     - ако прекратяването е до 25 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;

     - ако прекратяването е до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

 

 

Фирмата предварително се извинява за някои непредвидени и независещи от нея закъснения при обработването на автобуса и пътниците по държавните граници.

 

Сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" съгласно ЗТ със ЗД "EUROINS" АД бул."Христофор Колумб" № 43

 

За информация, справки и записване в офисите :

 

гр. Трявна, ул. Стара планина 2а /Автогара/,

гр. Габрово, ул. Брянска 34/кръговото на консултативна поликлиника/

 

GSM 0878 418 007                              GSM 0897 915 602                          GSM 0893 817 745

 

Facebook: Алекс Турс (туристическа агенция)                                                                   http://aleks-tours.com/

Екскурзии

Нашите предложения за вас!

България

България

България

Разгледай

Турция

Турция

Турция

Разгледай

Европа

Европа

Европа

Разгледай

Екзотични

Екзотични

Екзотични

Разгледай