Потопете се в Северозападните Родопи

2 дин / 1 нощувка
Транспорт: автобус
Цена: лв.
пещера Снежанка, Исторически музей Батак, Църква костница Св. Неделя, Исторически музей Велинград, Музей на автомобилите на социализма, Крепост Пиристера

Програма, цени и условия

 

 

 

Потопете се в

 

Северозападните

 

 

 

Родопи

 

Дата на тръгване:          

--.--.2021 г.

 

2 дни / 1 нощувка

 

Цена :   --  лева на човек

 

 

Маршрут:   Трявна – Габрово – Казанлък – пещера Снежанка – Батак - Велинград - Пещера

 

Тръгване: гр. ТРЯВНА от Автогара в 05.30 ч., гр. ГАБРОВО  от спирка Проектанска в 06.00 ч., гр. КАЗАНЛЪК. от паркинг зад Универмаг в 07.15 ч.

 

   

І ден (събота)

 

        Пътуване до отправната точка за посещение на пещера „Снежанка”. От паркирането на автобуса ни престои преход от 850 м. през гориста местност по стръмна пътека, който се изминава за  около 30 – 40 минути.
        
Пещерата "Снежанка" се гордее с най-красивите ледникови форми, които се срещат в България. Тя ще Ви отведе в приказния свят на любимата детска героиня и ще ви разкрие своите тайни, които са на повече от 3.5 млн. години. Разположена е в Баташката планина в Западните Родопи. „Снежанка” е една от най-красивите пещери в България и неслучайно я наричат ПЕРЛАТА НА РОДОПИТЕ. Температурата в пещерата е постоянна и е около 8 градуса. Влизането е на всеки час и 15 минути.
          Отпътуване до град Батак и посещение на Историческия музей и църквата костница „Света Неделя”.

      Историята на града е неразривно свързана с Априлското въстание  срещу османската власт през 1876 г.. Потушаването на въстанието взема хиляди жертви сред българите, а Батак и неговите жители са сред най-пострадалите в страната. Тук са избити хиляди хора от османската власт, без значение от техния пол и възраст, а световният отзвук след събитията в Батак дава основание на Русия да се намеси и да обяви война на Османската империя, в която голяма част от България е освободена.
         В
Историческия музей се съхраняват автентични предмети и документални материали от Априлското въстание и Руско-турската война( 1877 - 1878 г. ). Изложени са и находки от археологически разкопки в района.
        Един от символите на Батак е
историческата църква костница "Света Неделя". Църквата е построена през 1813 г., изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след като през Априлското въстание ( 1876 г. ) в него се скрива голяма част на населението на Батак, за да се спаси от башибозуците ( нередовна войска в Османската империя ). Три дни и нощи над 2000 души престояват в малката църква. И до днес може да се види кладенецът, който майките са изкопали с голи ръце, търсейки вода за децата си. Батак е изгорен до основи през Априлското въстание, остава единствено каменната църквата "Света Неделя". Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак, чиято памет се почита на 17 май.
        Отправяме се към Велинград, който е един от най-популярните СПА и балнеологични курорти в страната. Градът се слави с лековитата си минерална вода и благоприятния климат, които лекуват много заболявания.  Велинград е чудесно място за почивка както през лятото, така и през зимата. Природата около града е създала чудесни условия за екотуризъм и почивка.
Началото на музейното дело в Чепинския край е поставено през 1909 г. от учителя и общественика Христо Масларов. По негова инициатива към читалището в с. Каменица е създаден Археологически музей, утвърден от Министерство на просвещението. През следващите десетилетия в училищни и читалищни музейни сбирки  в Лъджене и Чепино се събират много свидетелства за миналото на този район. През 1948 г. трите села се обединяват в град под името Велинград.
       В
Историческия музей на Велинград са оформени следните отдели: Археология, Възраждане, Етнография, Нова и Най-нова история и Художествен отдел. Ще се запознаете с живота на Вела Пеева, а също така и с техниката на изписването на великденски яйца с восък. В музея се съхраняват и проучват повече от 21 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи.
        Настаняване в хотел във Велинград с ползване на вътрешен Минерален басейн. Свободно време. Вечеря в хотела. Нощувка.

     ІІ ден (неделя)
        
        Закуска.Свободно време.11,00 часа отпътуване към град Пещера.
        
        Посещаване на крепост „ПЕРИСТЕРА” и Музея на автомобилите на социализма.

        Средновеконата крепост „Перистера” се намира на хълма „Св. Петка” над град Пещера и след дългогодишна реставрация отвори врати за посещение през 2014 година. Крепоста е съхранила в себе си историята и духа на няколко епохи. Тук могат да се видят артефакти от тракийското племе Беси, римляните и християните.
        В
музея на автомобилите на социализма можете да преживеете отново носталгията по старите модели автомобили, с които някои от Вас са живяли дълги години.

        Свободно време за обяд.

        Отпътуване за гр. Трявна- около 15,30 ч. Пристигане - ориентировъчно в 20,00 часа.

 

Цената включва:

 

- транспорт с лицензиран за международни превози автобус,
- туристическа застраховка,
- туристически данък
- 1 нощувка в хотел 2*,
- 1 закуска ( сандвич с кайма и айрян)
- 1 вечеря ( овчарска салата; пилешка пържола с гарнитура задушени   картофи; 2 филии хляб; толумбички 2 бр.; 500 мл. минерална вода )
- всички пътни такси
- паркинг,
- представител на фирмата организатор,
- посещение на Църквата Света Неделя,
- беседи в обектите, които предлагат такива.

 

Цената не включва:

 

 - разходи от личен характер,
 - входни такси за туристическите обекти:

Пещера Снежанка
/ възрастни - 6,00 лв.; хора с увреждания (ТЕЛК) и пенсионери - 4,00 лв.;  ученици и студенти - 4,00 лв; деца до ненавършени 7 г. – безплатно /;

Исторически музей Батак
/ възрастни - 3,00 лв.; пенсионери - 2,00 лв.; ученици и студенти - 2,00 лв;  хора с увреждания (ТЕЛК) и деца до ненавършени 7 г. – безплатно /;

Исторически музей Велинград
 / възрастни - 2,00 лв.; пенсионери - 1,00 лв.; ученици и студенти - 1,00 лв;  хора с увреждания (ТЕЛК) и деца до ненавършени 7 г. – безплатно /;

Музея на автомобилите на социализма -
/ възрастни - 6,00 лв.; хора с увреждания (ТЕЛК) и пенсионери - 4,00 лв.;  студенти  и ученици от 12 г. до 18 г. - 4,00 лв; деца до 12 г. – 2,00 лв  /;

Крепостта ПЕРИСТЕРА
/ възрастни - 4,00 лв.; хора с увреждания (ТЕЛК) и пенсионери - 2,00 лв.;   ученици и студенти - 2,00 лв; деца до ненавършени 7 г. – безплатно /;

Застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма;


УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНИЯ :

 

Внася се авансово 40 лв при записване, доплащане до пълната сума - до 20 дни преди датата на отпътуване.
Стаите в хотела са двойни с 2 единични легла.
Цена за дете до 13 год. настанено с двама плащащи в стая на допълнително легло – минус 10,00 лв.
За самостоятелна стая се доплаща - 15,00 лв .

 

Такса  прекратяване:

 

- ако прекратяването е до 45 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на хотела)
- ако прекратяването е до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на организираното пътуване в лева
- ако прекратяването е до 20 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
- ако прекратяването е до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

 

Важно:

 

Посочената цена на екскурзията е за минимум 45 човека. Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой:  пет дни преди датата на отпътуване. Препоръчително е носене на суха храна за обяд през първия ден.
Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при посещенията се заплащат актуалните към момента входни такси.
Музеите изискват документ за самоличност при ползване на намаление.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Цената на екскурзията може да се промени, при драстично увеличение на цената на горивата и хотелското настаняване .
Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
Препоръчително е носенето на удобни обувки.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка за приятно прекарване!

Сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" съгласно ЗТ със ЗД "EUROINS" АД бул."Христофор Колумб" № 43

 

За информация, справки и записване в офисите :

 

гр. Трявна

ул. Стара планина 2а /автогара / 

GSM 0878 418 007

 

гр. Габрово

ул. Брянска 34 /кръговото на Кансултативна п-ка/

GSM 0897 915 602

 

 

Facebook: Алекс Турс         http://aleks-tours.com/         http://aleks.tryavna.biz/

Екскурзии

Нашите предложения за вас!

България

България

България

Разгледай

Турция

Турция

Турция

Разгледай

Европа

Европа

Европа

Разгледай

Екзотични

Екзотични

Екзотични

Разгледай