СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

23.07.2021
3 дни / 2 нощувки
Транспорт: автобус
Цена: 186 лв.
Рилски манастир, Водопад Горица, Седемте Рилски езера, Водопад Скакавица

Програма, цени и условия

 

 В България човек може да презареди батериите си на такива места, намиращи се високо в планините и край морето. Седемте Рилски езера са едно такова място. Всяка година на 19 август последователите на Бялото братство (дъновисти) изпълняват ритуален молитвен танц, наречен паневритмия. С плавните си движение те „ загребват” от положителната енергията, концентрирана на това място, високо в Рила. Всъщност всеки, посетил това уникално място, се чувства пречистен и отпочинал – заради чистия въздух, кристалната вода, спокойствието и красотата на природата.

Елате с нас ........ да се заредим ...........

 

Рилски  манастир,

 

Водопад  Горица, 

 

 

СЕДЕМТЕ

 

РИЛСКИ

 

ЕЗЕРА,

 

Водопад  Скакавица

 

 

Дата на тръгване:                                                        23.07.2021 г.

 

  3 дни / 2 нощувки

 

 Цена :  186  лева на човек 

 

Маршрут: 

Трявна – Габрово – Рилски Манастир – водопад Горица – Паничище – 7-те Рилски Езера - водопад Скакавица и обр.

 

Тръгване:  

гр. ТРЯВНА   от Автогара   в    06.00 ч.гр. ГАБРОВО  от  Театъра    в    06.30 ч.

 

І ден ( петък )Тръгване от отправната точка за посещение на един от символите на България - Рилския Манастир.

      Рилският манастир е основан от отшелника монах Иван Рилски ( 876 - 946 г. ) В началото на Х век, по времето на цар Петър ( 927 – 968 г. ), възниква и манастира. Първоначално той се е намирал по-нагоре в планината и е имал скромен вид. Там се е подслонявал отшелникът. В сегашния си вид Рилската света обител е от ХІХ век. През вековете Рилският манастир е бил духовен, просветен и културен   център. Тук се съхраняват изключително много книги, ръкописи, икони, дърворезби и култови предмети. Едни от най-ценните са:

- Мощите на Светеца Иван Рилски, върнати в обителта окончателно през  1469 г.

- Чудотворната икона „Света Богородица Одигитрия” наричана още  Осеновица и Пътеводителка - дарена от сестрата на цар Иван Шишман, известна като „Мара бяла българка” и съпруга на султан Мурад Първи.

 - Рафаиловият дървен кръст с миниатюрна дърворезба, изработен от отец Рафаил. Върху кръста са изваяни 104 библейски сцени и 600 миниатюрни фигури. След завършване на работата си в продължение на 12 години, отец Рафаил ослепял.

        Свободно време. Обяд

      В следобедните часове ще посетим водопад Горица, наричан още Овчарченски водопад, тъй като лее водите си над рилското село Овчарци. Водопадът е висок около 39 метра. Водите му са буйни и шумни. Реката също се казва Горица, както и екопътеката, която отвежда до водопада.

       Настаняване в хотел в курорта Паничище.  Свободно време.  Вечеря в ресторанта на хотела. За доброто ни настроение ще с погрижи DJ.  Нощувка.

 

ІІ ден ( събота )  Закуска.  Отпътуване с автобуса към лифта до х. Пионерска. Среща с доайена на планинските водачи в Рила – бай Данчо, който ще води групата от качването й  на лифта до слизането от него.

Пригответе се за невероятно изживяване – балсам за всичките Ви сетива. Мястото е неземно красиво. Фотоапарати и телефони да са заредени, за да не изпуснем момента.

     Изкачване с лифт до х. Рилски езера. Преходът към Седемте рилски езера започва от хижата по билото на Сухия рид към езерата в посока Бъбрека.  Трае около 1 ч. 30 мин със стръмен участък в началото около 30 мин. По пътя се разкрива от високо красива гледка към езерата Долното - 2095 м. надморска височина и Рибното – 2184 м. надморска височина. Тук се намира и хижа Седемте езера. Ежегодно на 19 август там се събира  "Бялото братство" за своята Паневритмия. Трилистника – 2243 м. надморска височин. Почивка на езерото Бъбрека – 2282 м. надморска височина. Тези който се чустват изморени и несигурни остават тук до завръщането на групата.  Останалите продължават да се  изкачват към Езерния връх покрай Окото – 2440 м. надморска височина до Сълзата – 2535 м. надморска височина, което е около час. От Езерният връх се открива фантастична гледка както към кристалните езера, така и към величествените върхове и зелени поля. Мястото е заредено с много силна енергия, която може да нахрани душата и на невярващите. Слизайки от Езерния връх ще видим и Близнака – 2243 м. надморска височина.

Продължава се до лифта и към х. Пионерска. Придвижване до хотела с автобус. Вечеря в хотела. Нощувка.     

 

ІІІ ден ( неделя  )  Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване към хижа Зелени преслап. Начало на прехода към водопад Скакавица.

     Водопад Скакавица е в подножието на връх Кабул и се намира на 1750 м. надморска височина. Има 70 м воден пад. Той е на-високия в Рила и трети в България след Райското и Видимското пръскало. През лятото той е изключително красив, а през зимата замръзва и предлага отлични условия за ледено катерене. Престои ни преход от 1 час и 30 минути до х. Скакавица. Пътеката до хижта е много добре обозначена с указателни табелки и червена маркировка, което показва, че е добре поддържана. Пътеката до хижата, а и после до водопада е сравнително лека за ходене, защото няма големи денивелации и опасни за преминаване места. В началото пътеката е чисто горска. На няколко места има изградени дървени мостчета. След десетина минути ходене започва да се чува шумът от водопадите по река Скакавица, където може да отдъхнете и да снимате. Хижа Скакавица е първата хижа в България - изградена от туристи през 1921-1922 г. Разположена на много красиво място, обградено почти отвсякъде с високи скали. Около нея има доста приятни кътове за отдих и хапване. От хижата се продължава към водопада преминавайки през полянки и малка горичка за около 30 мин. Връщане до х. Зелени преслап.

Отпътуване за гр.Трявна – около 15.00 часа. Пристигане - ориентировъчно в 21,00 часа.

 

Цената включва:

 

- транспорт с лицензиран туристически автобус,

- туристическа и планинска застраховка,

- туристически данък,

- 2 нощувки в хотел 2

- 2 вечери,

- 2 закуски,

- 2 сухи пакета,

- всички пътни такси и паркинг,

- представител на фирмата организатор,

- диско водещ /DJ/ за първата вечер,

- беседи от планински водач за Седемте рилски езера.

 

  Цената не включва:

 

-  разходи от личен характер,

-  входни такси за туристически обекти

-  лифт към хижа Рилски езера, / възрастни - 20,00 лв.; хора с увреждания (ТЕЛК) и пенсионери - 12,00 лв.; деца от 5 г. до 12 г.  - 12,00 лв; деца до ненавършени 5 г. – безплатно /;

-  ползване на седалка  /предно място от № 5 до № 12 – 6 лв. /

 

 

 УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНИЯ :

 

       Внася се авансово 60 лв при записване, доплащане до пълната сума - до 20 дни преди датата на отпътуване.

       Настаняването е в стаи двойки и апартаменти за четирма и петима човека.

       Цена за дете до 12 год. настанено с двама плащащи в стая  – минус 10,00 лв.

       За вечерята - основното ястие се заявява при последна вноска.

       За ползване на намаление за лифта се предоставя документ в офиса.    

        Посочената цена е за пътуващи минимум 45 човека. При пътуващи от 35 до 44 човека, цената се завишава с 15 лв. Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой: пет дни преди датата на отпътуване.

 

Такса  прекратяване:

 

     - ако прекратяването е до 45 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на хотела)

     - ако прекратяването е до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на организираното пътуване в лева

     - ако прекратяването е до 20 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;

     - ако прекратяването е до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

 

Важно:

 

1. За през първия ден е препоръчително е носене на суха храна.

2. Препоръчително е носене на туристически обувки /маратонки/, личен багаж: раница, памучно бельо, чорапи, анцунг + вълнена блуза, яке, дъждобран, панталон /къс и дълъг/, слънцезащитен крем, слънчева шапка и очила, съд за вода, лекарства.

3. При мъгла или влошаване на метеорологичните условия водачът има право еднолично да промени програмата, от съображения за сигурност за участниците.

4. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания. Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

5. Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при посещенията се заплащат актуалните към момента входни такси.

6. Изискват се документ за самоличност или ТЕЛК при ползване на намаление.

7. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

8. Цената на екскурзията може да се промени, при драстично увеличение на цената на горивата и хотелското настаняване .

      

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка  за приятно прекарване! 

 

   

Сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" съгласно ЗТ със ЗД "EUROINS" АД бул."Христофор Колумб" № 43

 

    За информация, справки и записване в офисите :

 

 

гр. Габрово

ул. Брянска 34 / кръговото на  консултативна /

GSM 0897 915 602

 

гр. Трявна

ул. Стара планина 2а / Автогара /

GSM 0878 418 007 

 

Facebook: Алекс Турс                                   http://aleks-tours.com/                                   http://aleks.tryavna.biz/

Екскурзии

Нашите предложения за вас!

България

България

България

Разгледай

Турция

Турция

Турция

Разгледай

Европа

Европа

Европа

Разгледай

Екзотични

Екзотични

Екзотични

Разгледай