Енергиният триъгълник

2 дин / 1 нощувка
Транспорт: автобус
Цена: лв.
Белинташ, Кръстова гора, Караджов камък и Бачковски манастир

Програма, цени и условия

 

 

 

 Енергийният

 

триъгълник

 

 

Белинташ, Кръстова гора,

 

Караджов камък,

 

 и Бачковски манастир

 

 

Дата на тръгване:                                                           29.08.2020 г.

 

              2 дни / 1 нощувка

 

                Цена :      95  лева на човек 

 

Маршрут: 

  Трявна – Габрово – Кръстова гора – Червен  – Бачковски манастир

– Белинташ  - Габрово - Трявна

 

Тръгване:                                                            гр. ТРЯВНА   от Автогара   в    06.00 ч.,  

                                                                             гр. ГАБРОВО  от  Проектанска   в    06.40 ч.

 

І ден ( събота ) Отпътуване към Кръстова гора и Караджов камък.

                Нашата разходка ще направим до три удивителни места - Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ. Три места с един особен заряд – усещаш, че нещо витае във въздуха и се чувстваш опиянен, дали от магичното, дали от мистичното, или от многото кислород в чистия въздух и прелестни панорамни гледки във всички посоки. Три места, емблематични за Родопите. Свещеният родопски енергиен триъгълник  и посещаването му дава още по-голам заряд и удовлетвореност. Смята се, че и трите места са били тракийски светилища, отразяващи вярванията на предците ни за света. Кръстова гора е била считана за отражение на божественото. Караджов камък се е свързвал със света на мъртвите, а Белинташ със света на живите.

Настройте сетивата си за невероятни гледки, които ще запълнят съзнанието ви.

              Влизайки в комплекса Света троица - Кръстова гора ще усетим една силна емоция. Необяснима е - на смирение и спокойствие. Минавайки през високата арка,  в дясно ще видим старата църква Света Троица, сгушена на хълма сред други манастирски постройки. Точно срещу нея, в ляво от нашето влизане, се извисява църквата Покров на Пресвета Богородица, издигната през 1995 година. А отстрани започва алеята с  параклисите на апостолите, стигайки до големия метален кръст на връх Кръстов.  На същия родопски връх, на който днес се намира манастирският комплекс, някога е съществувал стар манастир, разрушен преди векове. За това разказват запазените зидове, обработените камъни, разкритите основи на старата църква, камъните със следи от свещи по тях, както и намерените в земята кръстове от бигор. Монасите от стария голям манастир са скрили частица от Кръста Господен, за да не попадне в турските нашественици. Чудодейната сила на местността се усеща, но казват че най-силна е в навечерието на Кръстовден на 14 септември. Хиляди вярващи се стичат тук за да се помолят за здраве, благополучие и изцеление на близките си.       

              От Кръстова гора до Караджов камък има черен  коларски път, по който се стига пеша и е с дължина около 5 километра.

               Караджов камък представлява високо скално плато (4550 кв.м.) с надморска височина 1448 метра и е в района на резервата Кормисош. Намира се в най-югоизточната част на Градище-рид в Родопите.  В неговите отвесни скали се е образувал  тесен улей, в който незнайно как е заклещен огромен камък. Оттук е и единственият подход към скалното плато. Точно под големия камък има поставена дървена стълба, не особено стабилна, а покрай нея - метален парапет. На места стълбата прекъсва и придвижването става по самата скала. Този процеп се нарича от местните Боаза (Процеп). Висок е 18 м. Погледнете ли камъка отдолу имате чувството, че всеки момент ще се изплъзне от хватката на канарите и ще се сгромоляса. Караджов камък е изключително впечатляващ със заобикалящата го природа и гледка.  Фактът, че до скалния феномен се стига само след пешеходен преход, обуславя и запазеността на района и природата наоколо.

                  На ВНИМАНИЕТО на всички туристи. Посещението на Караджов камък е до платото, БЕЗ ИЗКАЧВАНЕ на улея и върху платото от съображение за сигурност и безопастност за Вашето здраве. Туристическата агенция не носи отговорност за тези, които го направят. 

                  Настаняване в хотел в село Червен.  Свободно време.  Вечеря.  Нощувка.

 

ІІ ден ( неделя )  Закуска.  Отпътуване към скалното светилище Белинташ.

              Стигайки до импровизиран паркинг, нашата разходка ще продължи пеша. Тръгвайки по чер коларски път, по средата на марширута ще преминем покрай новострояща се църква Светия кръст. Разстоянието е около два километра. Не след дълго, ще се открие и изгледа към самата скала Белинташ, като в началото й се откроява чудато скално образувание, Сфинкс или наричан и още Стражът.

               Белинташ е скала - плато и високо енергийно място, за което се смята, че е култов древно-тракийски комплекс. В буквален превод Белинташ означава “белият камък”. Скалният масив е с дължина около 800 м и с широчина между 20 - 40 м в различните участъци. Ориентиран е в посока изток - запад. В ниската част, под самото плато, личат ерозирали каменни стъпала, които явно някога са били използвани като подход към платото. Но най-голямата загадка, която ще видим на платото са съвършено еднаквите дупки в самата скала. На места те образуват линии, които сформират различни геометрични фигури.  Някои от дупките са като скачени съдове и водата прелива от един в друг, посредством  плитка улейна система.  Два големи кладенеца (щерни) се явяват център на тази система.  И двата кладенеца винаги са пълни с вода, дори и при по-голямо засушаване. На Белинташ  и днес могат ясно да се видят следите от разумна човешка дейност. Дела на хора или тайна космическа мистерия. Усещането там горе на скалата е опияняващо. Виждат се и Караджов камък и Кръстова гора, а гледките от високо са прекрасни във всички посоки. Там горе е тихо и спокойно и в същото време – зареждащо.

              Около обяд ще  се отправим към Бачковския манастир „Успение Богородично.  Той е вторият по големина български манастир след  Рилския. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което, заедно с внушителния му размер и богатата му история,  го прави един от най-посещаваните в България.

                     Отпътуване за гр.Трявна – около 15.00 часа. Пристигане - ориентировъчно в 20,00 часа.

 

 

Цената включва:

 

- транспорт с лицензиран туристически автобус или бус,

- туристическа застраховка,

- туристически данък,

- 1 нощувка със закуска и вечеря ( шопска салата, пилешка пържола с    пържени картофи ) в хотел - с.Червен

- всички пътни такси и паркинги,

- представител на фирмата организатор,

 

 

 Цената не включва:

 

-  разходи от личен характер,

-  входни такси за туристически обекти  :

 

 

                  Всеки турист може да избере, кои от обектите желае да посети.

Обекти за който не са опоменати входни такси са със свободен достъп към момента.

 

 

 УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНИЯ :

 

       Внася се авансово 40 лв при записване, доплащане до пълната сума - до  15 дни преди датата на отпътуване.

       Настаняването е :   

                    -  в две стаи по двама (със спалня и санитарен възел),

                    -  в две стаи по трима (със спалня + едно легло и санитарен възел),       

                    -  в два апартамента по четирма ( две стаи - в едната спалня, а в другата две легла - ползващи един санитарен възел).

        Посочената цена е за пътуващи минимум  15 човека. Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой: пет дни преди датата на отпътуване.

 

 

Такса  прекратяване:

 

- ако прекратяването е до 45 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на хотела)

- ако прекратяването е до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на организираното пътуване в лева

- ако прекратяването е до 20 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;

- ако прекратяването е до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

 

Важно:

 

1.   За през първия ден е препоръчително носенето на суха храна, на Кръстова гора има кафе, но няма магазин за храна и цигари.

2.   Препоръчително е носене на стабилни обувки (туристически или маратонки), раница (има участаци където ръцете трябва да са свободни), връхна дреха, дъждобран, шише вода и др.

3.   При мъгла или влошаване на метеорологичните условия водачът има право еднолично да промени програмата, от съображения за сигурност за участниците.

4.   Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания. Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

5.   Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при посещенията се заплащат актуалните към момента входни такси.

6.   Изискват се документ за самоличност при ползване на намаление.

7.   Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

8.   Цената на екскурзията може да се промени, при драстично увеличение на цената на горивата и хотелското настаняване .

 

      

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка 

за приятно прекарване!

   

Сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" съгласно ЗТ със ЗД "EUROINS" АД бул."Христофор Колумб" № 43

 

 

    За информация, справки и записване в офисите :

 

 

             гр. Трявна                                                                                             гр. Габрово

             ул. Стара планина 2а  /Автогара/                                                  ул. Брянска 3 /кръговото на консултативна/

             GSM 0878 418 007                                                                                       GSM 0897 915 602

 

Facebook: Алекс Турс     http://aleks-tours.com/     http://aleks.tryavna.biz/ 

Екскурзии

Нашите предложения за вас!

България

България

България

Разгледай

Турция

Турция

Турция

Разгледай

Европа

Европа

Европа

Разгледай

Екзотични

Екзотични

Екзотични

Разгледай