Агушеви конаци

3 дни / 2 нощувки
Транспорт: автобус
Цена: лв.
Бачковски манастир, Планетариум, църква св. Иларион Смолянски, Агушеви конаци, Пещера Ухловица, Музей на Смилянския боб и родопски терлик, Родопски кристал, Златоград

Програма, цени и условия

 

 

Бачковски манастир, Планетариум,

църква Св.Висарион Смолянски,

 

 Агушеви конаци,

 

пащера Ухловица, Музей на смилянския боб и родопски терлик, Родопски кристал, Златоград 

 

 

Дата на тръгване:                                                     16.10.2020 г.

 

              3 дни / 2 нощувки

 

                Цена :  178  лева на човек 

 

Маршрут: 

Трявна – Габрово – Бачковски м-р – Смолян –  Средногорци  - Могилица -

Смилян - Мадан - Златоград - Габрово - Трявна

 

Тръгване:                    гр. ТРЯВНА   от Автогара   в    06.30 ч.,  

                                      гр. ГАБРОВО  от  Проектанска   в    07.10 ч.

 

         І ден ( петък ) Отпътуване към Бачковския манастир.

Бачковският манастир „Успение Богородично е втория по големина български манастир след  Рилския. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което, заедно с внушителния му размер и богатата му история,  го прави един от най-посещаваните в България.

 Отправяки се към град Смолян ще посетим православната църква „Свети Висарион Смоленски“ . Тя носи името на така наречения епископ Висарион Смоленски, чиято личност е съчинена през Възраждането. Основното помещение на сградата е с площ 382 кв. м., централният купол е с диаметър 17 m, а височината на камбанарията е 32 m. Църквата има 11 камбани, произведени от руската компания ЗИЛ, най-голямата от които е с маса 2 тона. Църквата е покрита с медна ламарина от Киприда. В църквата има музейна колекция от икони, датиращи от 18 и 19 век ( с безплатен достъп за разглеждане ).

  На 6 септември 1975 г. в Смолян отваря врати най-големият в България Планетариум с астрономическа обсерватория. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град. За популяризиране на астрономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 50 програми (сеанси). Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични програми за широката аудитория. Цикъл от специални програми - музикални и поетични- допълват многообразието от звездни спектакли.

            Настаняване в хотел в село Средногорци.  Свободно време.  Може да ползвате SPA  услугите на хотела: сауна, вътрешени и външен фитнес, масажи  ( по-заявка ). За доброто ни настроение ще организираме " Родопска вечер".

                  Вечеря на блок маса.  Нощувка.

 

           ІІ ден ( неделя )  Закуска.  Отпътуване с автобуса към село Могилица .

            Агушевите конаци са един изключителен архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, разположен в Средните Родопи близо до извора на река Арда в село Могилица. Представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите. Комплексът от сгради в Могилица е изграден в началото на ХІХ век за около 20 години от трима местни майстори за Салих Ага и неговите трима синове. Конакът разполага с два вътрешни двора, като във всеки има по кладенец. Има дори помещения за ратаите. Къщата и дворовете са разположени в пълна хармония с чудната родопска природа. Лицето на Агушевите конаци се оказва обърнато към изгрева и на юг с цялата му представителност, неповторимост и хубост. Поради внушителния си вид често Агушевите конаци са сравнявани със късносредновековен замък без аналог на Балканския полуостров.

            Пещера Ухловица е една от най-старите в Родопите – над  3,5 милиона години. Двуетажна, пропастна с дължина от 460 м., пещерата впечатлява с многобройните си вторични пещерни образувания. Сред сталактитите и сталагмитите силно впечатление правят дентритите – образувания, които ще ви накарат да се чувствате, сякаш се намирате на морското дъно. Благоустроената част от пещерата завършва със снежно бял варовиков водопад и четири синтрови езера, които напролет се пълнят с вода. Надморската височина при входа е 1040 м., а денивелацията  до най-ниската точка в пещерата е 25 м. Температурата е постоянна от 10 – 11ºС .Дължината на благоусроената част е 330 м, които се изминават по пътека и 280 метални стъпала. До входа на пещерата се стига по стръмна пътека с дължина 800 м, последвана от 190 метални стъпала. Денивелацията от паркинга до входа е 160 м. През различните сезони на годината пещерата е обитавана от 8 вида прилепи. СНИМАНЕТО В ПЕЩЕРАТА Е РАЗРЕШЕНО САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА ! 

       Обяд в махана Аида в село Смилян ( по-желание ) с типичните родопски ястия.

              Етнографската сбирка на Смилянския фасул и родопските терлици при читалище „Проф. д-р Асен Златаров” – с. Смилян представя две от характерните поминъчни традиции на селото: изработването на родопски терлици и отглеждането и обработката на този специфичен за региона на Горното поречие на р. Арда фасул. Смилянският фасул е един от трите български продукта, признати от международното движение SlowFood.

          Придвижване до хотела. Свободно време.  Може да ползвате SPA  услугите на хотела: сауна, вътрешени и външен фитнес, масажи  ( по-заявка ).

              За доброто ни настроение сме поканили DJ. Вечеря на блок маса.  Нощувка.

 

         ІІІ ден ( неделя  )  Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване към град Мадан, за да се запознем с Родопския кристал.

Миньорският град Мадан привлича български и чуждестранни туристи с богата си колекция от чудни кристални форми в своята Кристална зала. Близо 600 експоната, извадени при добив на оловно-цинкови руди, впечетляват с уникалните си форми и отблясъци. Най-големият кристал е с размери 80 на 60 сантиметра. Кристалната зала е създадена през 1984 г. и е член на Международната асоциация на минероложките музей.

           След като сме се запознали с кристалите, ще се отправим към Златоград. Самото градче е малко, но много приятно и добре уредено. В Стария град ще се върнем столетия назад. Не е голям, но е магически! Има всевъзможни дюкянчета. Можете да си вземете родопски терлички, да ви ушият цървули по ваш размер, да се потопите в света на ювелирите и сарачите, да разкриете тайните на тъкачите. Пийте въртено кафе на пясък. Като застанете с лице към кафенето – тръгнете по дясната улица. След десетина метра от ляво има красива църква – св. Георги Победоносец, със запазено взаимно училище.   Продължете на горе към квартал Гребенци, само направо и ще стигнете до първата църква, построена в Родопите. Успение Богородично е построена през 1834 г. Местните се възползвали от разрешението на султана да имат храм, стига да не се вижда от портите. Затова църквата е вкопана в земята. В двора има килийно училище – надникнете и вижте какви са били ученическите тетрадки – от пясък! Разходете се пеша по главната улица от Стария град до площада. В центъра, на площада се извисява паметника на Дельо Хайдутин. За обяд може да се насладите и на родопските гозби.

         Отпътуване за гр.Трявна – около 14.00 часа. Пристигане - ориентировъчно в 20,00 часа.

 

Цената включва:

- транспорт с лицензиран туристически автобус,

- туристическа застраховка,

- туристически данък,

- 2 нощувки в комплекс " Извора"

- 2 закуски

- 2 вечери на блок маса :    * " Родопска вечер " с кабагайда и певица;    *  DJ

- SPA - ползване на сауна, вътрешен и външен фитнес.

- всички пътни такси и паркинги,

- представител на фирмата организатор,

 

 Цената не включва:

-  разходи от личен характер,

-  обяд в махана Аида (боб чорба, на плато - пареник, пататник, клин ...) - 10,00 лв.

-  входни такси за туристически обекти:

 *  Планетариум         /възр. – 6,00 лв.; учен., студенти и пенс.  - 3,00 лв. /;

 *  Агушеви конаци  / възр. и пенс. – 6,00 лв.; учен. и студенти - 3,00 лв. /;

 *  пещера Ухловица / възр. и пенс. – 6,00 лв.; учен. и студенти - 3,00 лв. /;

 *  музей на боба и терлика /възр. – 3,00 лв.; учен., студенти до 25г. и пенс.  - 2,00 лв. /;

 *  зала Родопски кристал / възр. и пенс. – 2,00 лв.; учен.  - 1,00 лв. /;

 *  Археолого-етнографски музей гр. Златоград:

        /възр.– 3,00 лв.; учен., студенти и пенс.  - 2,00 лв. , хора с ТЕЛК - безплатно/;   

  *  музей Дельо войвода /възр.– 3,00 лв.; уч., студенти и пенс.- 2,00 лв., хора с ТЕЛК - безпл./;      

-  ползване на седалка  /предно място от № 5 до № 12 – 6 лв. /

 

     Всеки турист може да избере, кои от обектите желае да посети. Обекти за който не са опоменати входни такси са със свободен достъп към момента.

 УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНИЯ :

   Внася се авансово 60 лв при записване, доплащане до пълната сума - до  20 дни преди датата на отпътуване.

  Настаняването е в стаи по двама със санитарен възел и два апартамента за по четирма човека с две отделни стаи и един санитарен възел.

   Цена за дете до 12 год. настанено с двама плащащи в стая  – минус 10,00 лв.   

   Посочената цена е за пътуващи минимум 30 човека. При пътуващи от 29 до 20 човека, цената се завишава с 15 лв. Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой: пет дни преди датата на отпътуване.

 

Такса  прекратяване:

 

- ако прекратяването е до 45 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на хотела)

- ако прекратяването е до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на организираното пътуване в лева

- ако прекратяването е до 20 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;

- ако прекратяването е до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

 

Важно:

1.  За през първия ден е препоръчително е носене на суха храна.

2. Препоръчително е носене на стабилни обувки /туристически или маратонки/, раница , връхна дреха за посещение на пътеката, вода и лека храна.

3. При мъгла или влошаване на метеорологичните условия водачът има право еднолично да промени програмата, от съображения за сигурност за участниците.

4. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания. Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

5. Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при посещенията се заплащат актуалните към момента входни такси.

6.  Изискват се документ за самоличност при ползване на намаление.

7. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

8. Цената на екскурзията може да се промени, при драстично увеличение на цената на горивата и хотелското настаняване .

      

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка за приятно прекарване!

 

Сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" съгласно ЗТ със ЗД "EUROINS" АД бул."Христофор Колумб" № 43

 

    За информация, справки и записване в офисите :

 

гр. Трявна                                                      гр. Габрово

ул. Стара планина 2а  / Автогара /       ул. Брянска 3 / кръговото на консултативна /

GSM 0878 418 007                                                  GSM 0897 915 602

 

Facebook: Алекс Турс    http://aleks-tours.com/     http://aleks.tryavna.biz/

Екскурзии

Нашите предложения за вас!

България

България

България

Разгледай

Турция

Турция

Турция

Разгледай

Европа

Европа

Европа

Разгледай

Екзотични

Екзотични

Екзотични

Разгледай