Магията на Родопите

07.05.2021
3 дни / 2 нощувки
Транспорт: автобус
Цена: 182 лв.
Александровска гробница, Узунджовската църква, паметници в център Хасково, Агушеви конаци, панорамна площадка Върхът, Музей на боба и терлика, Дяволски мост, храм Св. Успение Богородично, Вкаменената сватба, Каменни гъби

Програма, цени и условия

 

Александровска гробница, Узунджовската църква,

 

център Хасково, Агушеви конаци,

 

панорамна площадка Върхът,

 

 

МАГИЯТА

 

НА

 

РОДОПИТЕ

 

 

Музей на боба и родопския терлик, Дяволския мост,

 

храм Св. Успение Богородично, Каменна сватба,

 

Каменни гъби.

 

 

Дата на тръгване:   

07.05.2021 г.

 

3 дни / 2 нощувки

Цена :

  182  лева на човек 

 

Маршрут:  Трявна – Габрово – Хасково – Средногорци  – Златоград – Средногорци  – Кърджали – Габрово – Трявна

 

Тръгване:  гр. ТРЯВНА   от Автогара   в    06.30 ч.,  гр. ГАБРОВО  от  Проектантска  в    07.10 ч.

 

І ден ( петък )    Отпътуваме към Хасково, където ще се запознам с по - известните забележителности на града и областта.

Отправяки се към Източните Родопи, първото ни посещение ще е в Музейния център на Тракийското изкуство,  който е в близост до могила " Рошавата чука". Там през 2000 г. е открита уникалната тракийска гробница. Със своите стенописи и архитектура, тя е един от бисерите на тракийското културно наследство по нашите земи и се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити до сега. Ще влезем в точно копие на Александровската гробница. Ще се запознаем и с най-забележителните археологически паметници в Източните Родопи, Сакар планина и по долината на р. Марица.

Продължавайки към Хасково,  ще спрем в село Узунджово и ще видим Джамията – Църква“, уникална не само с архитектурата си, но и с историята, която разказва.

Пристигайки в Хасково, ще видим част от паметниците и забележителностите в централната част на града, като паметниците на Капитан Петко Войвода, Незнайния войн, Завистта също така Слънчевият часовник, Мономента 1000 години Хасково и др. Почивка за обяд.

В Кържалийска област има много въжени мостове и пътувайки към село Средногорци ще спрем на един такъв мост. Ще си припомним за хубавите спомени от детството при люлеенето на моста и ще си направим едни прекрасни снимки на Водната каскада Горна Арда.

Настаняване в хотел в село Средногорци.  Хотелът разполага със  SPA  - работещи съоръжения според сезона и стриктно спазва изискванията на РЗИ за безопастност. Част от услугите са платени. Басейн с температура на водата 27 °С, 4 местно джакузи - с температура на водата 36°С ( със заявка ), сауна, вътрешен и външен фитнес, тенис корт, масажи по заявка, детски кът за най-малките. За любителите на риболова, може да се насладят на своето хоби точно пред хотела ( такъмите са лични ). Свободно време.  Вечеря.  Нощувка.

 

ІІ ден ( събота )    Закуска.  Отпътуване с автобуса към село Могилица.  

    Hoвa пaнopaмнa плoщaдĸa "Върхът" пocpeщa тypиcти нaд cмoлянcĸoтo ceлo Moгилицa. Oт плaтфopмaтa нa плoщaдĸaтa ce oтĸpивa пpeĸpacнa глeдĸa ĸъм Poдoпa плaнинa. Aтpaĸциятa ce нaмиpa нaд c. Moгилицa нa 1351 м. нaдмopcĸa виcoчинa.

    Агушевите конаци са един изключителен архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, разположен в Средните Родопи близо до извора на река Арда в село Могилица. Представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите. Комплексът от сгради в Могилица е изграден в началото на ХІХ век за около 20 години от трима местни майстори за Салих Ага и неговите трима синове. Конакът разполага с два вътрешни двора, като във всеки има по кладенец. Има дори помещения за ратаите. Къщата и дворовете са разположени в пълна хармония с чудната родопска природа. Лицето на Агушевите конаци се оказва обърнато към изгрева и на юг с цялата му представителност, неповторимост и хубост. Поради внушителния си вид често Агушевите конаци са сравнявани със късносредновековен замък без аналог на Балканския полуостров.

Обяд в механа Аида в село Смилян ( по-желание ) с типичните родопски ястия.

              Етнографската сбирка на Смилянския фасул и родопските терлици при читалище „Проф. д-р Асен Златаров” – с. Смилян представя две от характерните поминъчни традиции на селото: изработването на родопски терлици и отглеждането и обработката на този специфичен за региона на Горното поречие на р. Арда фасул. Смилянският фасул е един от трите български продукта, признати от международното движение SlowFood.

           Придвижване до хотела. Свободно време. За доброто ни настроение сме поканили DJ за вечерта. Вечеря свободна консумация.  Нощувка.

 

ІІІ ден ( неделя  )    Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване към град Ардино.

На 10 км. от гр. Ардино се намира Дяволския мост, който ще посетим. Казват,  че от Дяволския мост може да видиш лика на Сатаната, ако погледнеш към водите на река Арда между 11.00 и 12.00 часа на обед, когато мостът и отражението му образуват окръжност. Освен това според някои в един от камъните му личи отпечатък от стъпката на Дявола!

Отправяйки се към Кърджали ще посетим храма "Св. Успение Богородично" с извора в него в квартал Гледка. Храмът е известен със службите на отец Боян Саръев.

Ще се запознаем и с природните забележителности Вкаменената сватба (Каменна сватба) и Каменни гъби. Според научните хипотези  формирането на фигурите е започнало преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност, от която са се образували скалите риолитови туфи. По-късно, след като морето се оттеглило, скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето и тези стихии са оформили днешните им форми. Различните минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси.
Отпътуване за гр.Трявна и пристигане - ориентировъчно в 21,00 часа.

 

Цената включва:

 

- транспорт с лицензиран туристически автобус, при спазване изискванията на РЗИ

- туристическа застраховка,

- туристически данък,

- беседи

- 2 нощувки в комплекс "Извора"

- 2 закуски

- "Родопска вечер " с кабагайда и певица на 07.05.2021 г.

DJ за вечерта на  08.05.2021 г.

- SPA - работещи съоръжения според сезона и изискванията на РЗИ за безопастност:  басейн с температура на водата 27 °С, джакузи 4 местно с температура на водата 36°С ( със заявка ), сауна, вътрешен и външен фитнес

- всички пътни такси и паркинги,

- представител на фирмата организатор,

 

 Цената не включва:

 

-  разходи от личен характер,

-  вечеря на 08.05.2021 г. ( свободна консумация )

-  обяд в механа Аида (боб чорба, на плато - пататник, клин ...) - 8,00 лв./човек

-  офроуд с джип до панорамна площадка " Върхът" - 15,00 лв./човек

-  входни такси за туристически обекти:

  Александровска гробница  /възр.– 4,00 лв.; учен., студенти и пенсионери  - 2,00 лв. , хора с ТЕЛК - безплатно /;     

  *  Агушеви конаци  / възр. и пенс. – 6,00 лв.; учен. и студенти - 3,00 лв. /;

  *   Музей на боба и терлика /възр.– 3,00 лв.; учен., студенти до 25г. и пенс.- 2,00 лв. , /;

  *  Дяволски мост /възр.– 3,00 лв.; учен., студенти и пенс.- 2,00 лв., хора с ТЕЛК - безпл. /;       

-  ползване на седалка  /предно място от № 5 до № 12 – 6 лв. /

 

 

Всеки турист може да избере, кои от обектите желае да посети. Обекти, за който не са упоменати входни такси са със свободен достъп към момента.

 

 

 УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНИЯ :

 

Внася се авансово 30 лв при записване, доплащане до пълната сума - до 20 дни преди датата на отпътуване. Настаняването е в стаи по двама със санитарен възел и два апартамента за по четири човека с две отделни стаи и един санитарен възел.

Цена за дете до 12 год. настанено с двама плащащи в стая  – минус 10,00 лв.   

Посочената цена е за пътуващи минимум 30 човека. При пътуващи от 29 до 20 човека, цената се завишава с 15 лв.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой: пет дни преди датата на отпътуване.

 

Такса  прекратяване:

 

- ако прекратяването е до 30 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на хотела)

- ако прекратяването е до 20 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на организираното пътуване в лева

- ако прекратяването е до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;

- ако прекратяването е до 10 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

 

Важно:

 

1. Препоръчително е носене на стабилни и удобни обувки

2. При мъгла, или влошаване на метеорологичните условия водачът има право еднолично да промени програмата, от съображения за сигурност за участниците.

3. Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при посещенията се заплащат актуалните към момента входни такси.

4. Изискват се документ за самоличност и ТЕЛК при ползване на намаление.

5. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

6. Цената на екскурзията може да се промени, при драстично увеличение на цената на горивата и хотелското настаняване .

               

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка 

за приятно прекарване!

   

Сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" съгласно ЗТ със ЗД "EUROINS" АД бул."Христофор Колумб" № 43

 

    За информация, справки и записване в офисите :

 

гр. Трявна ул. Стара планина 2а /Автогара /    GSM 0878 418 007    

гр. Габрово ул. Брянска 3  /кръговото на консултативна /   GSM 0897 915 602

                       

Facebook: Алекс Турс     http://aleks-tours.com/     http://aleks.tryavna.biz/

Екскурзии

Нашите предложения за вас!

България

България

България

Разгледай

Турция

Турция

Турция

Разгледай

Европа

Европа

Европа

Разгледай

Екзотични

Екзотични

Екзотични

Разгледай